Jaarprogramma
Jaarprogramma lezingen seizoen 2024-2025
1: Kandinsky en “Der blaue Reiter”
Deze lezing is VOLGEBOEKT
Datum en Tijd Donderdag 19 september 2024, 19:30 uur - 21:30 uur
Spreker Michiel Kersten, kunsthistoricus
Inhoud Kleuren hebben voor Wassily Kandinsky (1866-1944), die tot 1914 in München woonde en werkte, een heel specifieke betekenis: deze moesten gevoelens en emoties opwekken, vergelijkbaar met muziek. Omstreeks 1910 gaat Kandinsky op zoek naar een beeldtaal die losgezongen is van de weergave van de werkelijkheid en die voortkomt uit "innerlijke noodzakelijkheid".
Samen met Franz Marc, Gabriele Münter en enkele andere kunstenaars vormde Kandinsky de vooruitstrevende kunstenaarsgroep ‘Der blaue Reiter’. In deze lezing worden de geheimen van Kandinsky's kunst ontrafeld en wordt ingegaan op de fascinerende ideeën van “Der blaue Reiter”. Niet de verbeelding van de zichtbare werkelijkheid, maar het 'geestelijke' staat centraal: kunst gedragen door de klank en kracht van kleur.
Een tentoonstelling met zo'n 70 werken van Kandinsky is te zien tot en met 10 november 2024 in Museum H’Art in Amsterdam (voormalige Hermitage) De werken komen uit het bezit van het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
2: Highlights v/d moderne architectuur
Deze lezing is VOLGEBOEKT
Datum en Tijd Dinsdag 22 oktober 2024, 19:30 uur - 21:30 uur
Spreker Yvonne Hilgenkamp, kunst- en architectuurhistoricus
Inhoud Tijdens deze lezing word je meegenomen langs steden over de hele wereld voor een uitgebreide blik op de beroemdste en meest invloedrijke gebouwen uit de geschiedenis van de moderne architectuur. Van Bauhaus tot Bilbao en van Van Nelle tot New York. Architecten als Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Frank Gehry, Francine Houben en bureaus als Herzog & de Meuron en MVRDV komen aan bod. Natuurlijk is er ook aandacht voor klassiekers zoals bijvoorbeeld Le Corbusier.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
3: Twentse kunstenaars
Deze lezing is VOLGEBOEKT
Datum en Tijd Woensdag 13 november 2024, 19:30 uur - 21:30 uur
Spreker Carolien ten Bruggencate, kunsthistoricus
Inhoud Er zijn slechts weinig kunstenaars uit Twente die landelijke bekendheid hebben gekregen. Over kunst en architectuur in Twente verschenen relatief weinig publicaties. Na de Tweede Wereldoorlog is er langzaam maar zeker sprake van een ‘Twentse kunstgeschiedenis'. Inmiddels is Twente geen streek meer waar kunst ver te zoeken is. De regio heeft enkele opmerkelijke artistieke talenten voortgebracht.
Aan de volgende zes kunstenaars wordt in deze lezing aandacht besteed: Theo Wolvecamp, Henk Schuring, Ben Akkerman, Klaas Bernink, Johan Haanstra en Kees Stoop.
Tijdens deze avond kun je kennismaken met leden van de recent opgerichte groep ‘Twentse Realisten’, ook exposeren zij een aantal van hun werken.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
4: Muzikale Meesterstukken
Datum en Tijd Dinsdag 10 december 2024, 19.30 uur - 21.30 uur
Spreker Cora Voogt, muziek-en kunsthistoricus
Inhoud In de lezing “Muzikale Meesterstukken!” gaan we kijken én luisteren naar instrumenten die op schilderijen door de eeuwen heen zijn afgebeeld. Van lyra tot hurdy-gurdy en van panfluit tot virginaal. Een lezing met een lust voor het oog én het oor!
Iedereen heeft wel eens een afbeelding van Orpheus gezien met een lyra onder zijn arm of Apollo met een harp-achtig instrument, een zogenaamde kithara, in zijn handen. Op schilderijen uit de Renaissance en de Barok zien we vaak musicerende vrouwen afgebeeld op allerlei instrumenten. Op vanitas-schilderijen zijn muziekinstrumenten veelvuldig aanwezig, maar wat voor functie hebben/hadden deze instrumenten? Hoe klinken ze en wat voor muziek speelden die personen?
Muzikale symbolen en allegorieën en muzikale klanken gaan vaak hand in hand met de grote thema’s uit de klassieke mythologie. Ook in religieuze schilderijen geven zij een speciale boodschap af, zoals de kracht om te genezen of om een boodschap van harmonie en eenheid uit te beelden.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
5: Meesters van de Florentijnse kunsten
Deze lezing is VOLGEBOEKT
Datum en Tijd Dinsdag 14 januari 2025, 19:30 uur - 21:30 uur
Spreker Frederike Upmeijer, kunsthistoricus
Inhoud Florence, bakermat van de Renaissance, is tot op vandaag de dag een openbaar museum. Maar als je een paar grote musea bezoekt dan stuit je op alle beroemde namen van de Renaissance: bijvoorbeeld Donatello, Botticelli, Michelangelo en Leonardo da Vinci. Het Uffizi, nu een van de oudste en beroemdste musea ter wereld, waren in eerste instantie regeringskantoren (denk aan het Engelse offices) van de ook in de zestiende eeuw heersende familie van de stad, de Medici. Het is een museum voor o.a. schilderkunst, prenten en tekeningen.
Het Bargello is na het Uffizi het belangrijkste museum van Florence en is voor de beeldhouwkunst wat het Uffizi voor de schilderkunst is. Het was ooit het middeleeuwse centrum van rechtspraak. Collecties uit beide musea worden in deze lezing onder de loep genomen en er zullen veel bekende, maar ook minder bekende meesters van de Florentijnse kunsten de revue passeren.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
6: De kus in de kunst
Deze lezing is VOLGEBOEKT
De verbeelding van de liefde: de kus in de kunst
Datum en Tijd Donderdag 13 februari 2025, 19.30 uur - 21.30 uur
Spreker Jaap Nijstad, kunsthistoricus
Inhoud De liefde spreekt niet alleen tot de verbeelding, ze is ook verteld en vertolkt en verbeeld. In onze beeldcultuur is het een enorm populair onderwerp, in alle mogelijke verschijningsvormen. Er zijn grote liefdesverhalen uit de wereldliteratuur, de geschiedenis en de mythologie als bron van inspiratie voor schilders, beeldhouwers en fotografen.
Binnen het onderwerp zijn er zoveel verschillende thema’s te bedenken dat het boeiend is om deze verscheidenheid letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen. Het is niet verwonderlijk dat de verbeelding van liefde voor een belangrijk deel wordt bepaald door de heersende moraal van een bepaalde periode. We komen haar tegen in allerlei gradaties, variërend van kuis of verheven tot speels en expliciet. Maar in welke vorm dan ook vinden we haar terug in de werken van de grootste meesters uit alle tijden en vrijwel alle stromingen.
Bij alle soorten van liefkozingen is de zoen de uitverkoren vorm voor veel kunstenaars gebleken. Naast beroemde meesterwerken zoals ‘De Kus’ (van Klimt, maar ook van Rodin) zullen er heel veel werken van kunstenaars de revue passeren die waarschijnlijk minder bekend zijn maar minstens zo wonderschoon… en liefdevol.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
7: Marc Chagall
Deze lezing is VOLGEBOEKT
Datum en Tijd Woensdag 19 maart 2025 19:30 uur - 21:30 uur
Spreker Krystof Dobrowolski- Onclin, kunsthistoricus
Inhoud Droom weg bij de eigenzinnige kunst van Chagall. Zo eenvoudig is het niet om de kunst van Marc Chagall in een hokje te plaatsen. Chagall is vooral Chagall en je herkent zijn dromerige, kleurrijke stijl uit duizenden. Dat gezegd hebbende, kun je ook weer niet stellen dat hij als een eenling werkte. Sterker nog, Chagall woonde en werkte in Parijs toen dat nog het onbetwiste wereldcentrum van de kunsten was. Oftewel: elke kunstenaar ging naar Parijs.
Deze lezing gaat over Marc Chagall en zijn plaats in de internationale avant-garde. Zijn kunst komt aan de orde, alsmede het Parijs van zijn tijd. Zodoende ziet u de Joods-Russische kunstenaar geplaatst tegen de achtergrond van zijn tijd en het werk van zijn collega's en bekenden.
Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo
Jaarprogramma's voorgaande jaren
- jaarprogramma 2023-2024
- jaarprogramma 2022-2023
- jaarprogramma 2021-2022
- jaarprogramma 2020-2021
- jaarprogramma 2019-2020
- jaarprogramma 2018-2019