Nieuwsbrief 34 - oktober 2022
Dag allemaal, 

Leuk te weten
Inmiddels hebben velen van jullie de weg naar Zin in Kunst gevonden of opnieuw gevonden. Zo’n 110 mensen kochten een Vriendenpas en daarnaast waren er ook een aantal aanmeldingen zonder Vriendenpas. Zoals eerder vermeld zijn wij daar blij mee, omdat we op die manier bevestigd worden in de gemaakte keuzes van de onderwerpen.
We merken dat mensen elkaar in de pauzes ontmoeten en er uitwisseling plaatsvindt over het onderwerp en/of de spreker. Vaak op een leuke en positieve manier en dit maakt dat de sfeer gemoedelijk en gezellig is. Dát is ook precies wat wij nastreven: op een ongedwongen manier samen genieten van kunst en cultuur, en er met elkaar over van gedachten wisselen.

Terugblik vorige lezing 28 september
Naar aanleiding van de lezing over “150 jaar Mondriaan” ontvingen we veel positieve reacties. Diana Kostman nam ons in woord en beeld mee naar de artistieke ontwikkeling van deze kunstenaar: van figuratief landschapsschilder in o.a. Winterswijk tot een gevierd “De Stijl” kunstenaar, met als slotstuk zijn Victory Boogie Woogie in New York. Velen van jullie waren “gegrepen” door de duidelijke en enthousiaste verteltrant van Diana.
Het drankje en hapje ter gelegenheid van de opening van het seizoen verliepen in een ontspannen en gezellige sfeer.

Start mini-cursus Jugendstil / Art Nouveau 9 november
Op woensdag 9 november start kunsthistorica Frederike Upmeijer met het eerste deel van de korte cursus Jugendstil / Art Nouveau.Tijdens de lezing vertelt Frederike over de ontstaansgeschiedenis van deze nieuwe stijl rond 1900. Welke factoren speelden daarbij mee en onder invloed van welke stromingen en in welke kunstvormen kwam deze stijl tot uiting.
Tijdens de tweede lezing op dinsdag 22 november behandelt Frederike de Jugendstil / Art Nouveau aan de hand van een reeks kunstenaars, waaronder Gustav Klimt.
Beide lezingen geven tezamen een goed beeld, maar kunnen ook afzonderlijk worden bezocht.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats in de theaterzaal van ‘t Berflo.
Adres:
Apolloplein 1
7552 VG Hengelo

Halverwege de lezing is er een korte koffie/theepauze. De koffie/thee is bij de lezingen inbegrepen. Na afloop is er, voor wie nog even wil napraten, een drankje voor eigen rekening.
De vriendenpas 2022-2023 ligt bij binnenkomst voor je klaar.

Graag tot ziens op 9 november.


Met vriendelijke groet,

Anne-Marie Biemans,
Marianne Tegelaers
Elly Zwienenberg> Tips bij lezingen Art Nouveau / Jugendstil

Tentoonstelling Van Gogh Museum Amsterdam
“Golden Boy Gustav Klimt”
tot en met 8 januari 2023

Stadswandelingen:
In veel steden in Nederland zijn specifieke Jugendstil/Art Nouveau wandelingen uitgezet.
Ze voeren je langs de mooiste plekjes waar deze kunststroming terug te zien is in de panden en gevels van de stad.


>In de buurt:

Art  Nouveau villa in Hengelo
De moeite van het bekijken waard!
Aan de Enschedesestraat nr.70 staat een fraaie Art Nouveau villa gebouwd in 1896. Je ziet veel siersmeedwerk en er zijn zandstenen omlijstingen. De belvedere van het huis, een toren of koepel van waaruit men een mooi uitzicht heeft, is ontleend aan aan de Italiaanse palazzo bouw.

Tuinbeelden Oranjerietuin Twickel Delden
De Jugendstil uitte zich ook in de beeldhouwkunst.

Google “Jugendstil in Twente.
Je ziet diverse sites die verwijzen naar uitingsvormen van Jugendstil.
 

Archief nieuwsbrieven