Jaarprogramma


Jaarprogramma seizoen 2021-2022

Lezing 1: Frida Kahlo

Lezing 1: Frida Kahlo

Datum en Tijd 29 september 2021, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Monique Hafkamp, kunsthistorica

Inhoud Frida Kahlo: ‘Ik ben niet ziek, ik ben gebroken. Maar ik ben gelukkig als ik kan schilderen’.

Tijdgenoten beschouwden Frida Kahlo als surrealistisch schilder. Tegenwoordig wordt ze nog steeds tot die stroming gerekend. Maar zelf was ze het daar niet mee eens. Wat ze schilderde was háár realiteit.

In haar werken toont ze haar persoonlijk leven, haar relaties en haar problematische gezondheid. Ook haar afkomst, met Spaanse, Indiaanse en Mexicaanse invloeden spelen een rol in haar schilderijen. Dat blijkt onder meer uit het grote aantal zelfportretten dat ze maakte.

Toch doen de vervreemdende sfeer en de felle, exotische kleuren in haar schilderijen surrealistisch aan.

Hoe haar leven was en hoe ze dat uitbeeldde, laat Monique Hafkamp aan de hand van voorbeelden zien.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

De tentoonstelling 'Frida Kahlo & Diego Rivera: A Love Revolution' is t/m 3 oktober 2021 te zien in het Cobra Museum Amstelveen.

In het Drents Museum in Assen is van 8 oktober 2021 t/m 27 maart 2022 de tentoonstelling 'Viva la Frida' te bezichtigen.

Lezing 2: Charlotte Salomon

Lezing 2: Charlotte Salomon

Datum en Tijd 28 oktober 2021, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Marian van Caspel, kunsthistorica

Inhoud 'Leven? of Theater?', het levenswerk van Charlotte Salomon

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchtelinge bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk, dat ze de titel 'Leven? of Theater?' gaf. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

In haar lezing vertelt Marian van Caspel het verhaal van en rond 'Leven? of Theater?' Daarbij schenkt zij ook aandacht aan de levensfilosofie van de geliefde van Charlotte, zangpedagoog Alfred Wolfsohn, die in het werk Amadeus Daberlohn heet. Deze kan gezien worden als drijfveer van het project.

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam heeft een belangrijke rol gespeeld in het levenswerk van Charlotte. Marian van Caspel zal hier zijdelings iets over vertellen. In de permanente opstelling van het museum hangen zes werken van Charlotte die steeds gewisseld worden.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Lezing 3: De ontdekking van het heden

Lezing 3: De ontdekking van het heden

Datum en Tijd 25 november 2021, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Tine Zevenhuizen, kunst- en museumdocent

Inhoud Het werk van Picasso, Dalí, Brancusi, Mondriaan, Miró, Klee, Léger, Delaunay, Van Dongen, Daniëls en vele anderen is te zien in Singer Laren en aansluitend in het Noordbrabants Museum.

De werken van deze schilders laten zien dat ze niet historisch zijn, maar juist actueel. Er is in de 20ste eeuw méér gebeurd dan in de twee voorgaande millennia samen. Maatschappij, technologie, politiek maar ook het intellectuele debat zouden nooit meer hetzelfde zijn. En de kunst reageerde hierop.

Tine Zevenhuizen vertelt aan de hand van deze niet eerder getoonde verzameling modernistische meesterwerken over de ontwikkelingen die rond 1900 zijn ingezet en nog steeds onze wereld kleuren.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

De tentoonstelling 'De ontdekking van het heden' is te zien in Singer Laren van 17 augustus 2021 t/m 28 november.

Aansluitend is de tentoonstelling in een andere vorm in het Noordbrabants Museum te zien van 18 december 2021 t/m 26 februari 2022

Lezing 4: Frank Lloyd Wright, architect

Lezing 4: Frank Lloyd Wright, architect

Datum en Tijd 16 februari 19.30 uur - 21.30 uur en 21 februari 19.30 uur - 21.30 uur

Spreker Harm van Egmond

Inhoud Sommige mensen aanbidden de grond waarop hij liep, anderen vonden Frank Lloyd Wright (1868-1959) een vervelende man die onhandige, onpraktische en wrakkige gebouwen ontwierp. Hoewel hij nog steeds discussie losmaakt, is er nu wel eensgezindheid over het feit dat hij de grootste Amerikaanse architect was van de twintigste eeuw.

Zeker is in ieder geval dat Frank Lloyd Wright zowel zakelijk als privé een lang, kleurrijk en roerig leven heeft geleid. 'Falling Water' is zijn meest gewaardeerde werk; het wordt wel aangeduid als 'het beste Amerikaanse gebouw van de laatste 125 jaar' en 'onmiskenbaar de beroemdste privéwoning ooit gebouwd!'

Harm van Egmond vertelt ons over het leven en neemt ons mee op reis naar gebouwen in de VS van deze beroemde architect.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Lezing 5: (Zelf)portretten

Lezing 5: (Zelf)portretten

Datum en Tijd 10 maart 2022, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Barbara Mensink, kunsthistorica

Inhoud Wat is eigenlijk een portret? Is een weergave van een gezicht automatisch een portret? Moet de afbeelding realistisch en herkenbaar zijn? Wanneer is een (zelf)portret geslaagd?

Allemaal vragen die opborrelen als we de portretgeschiedenis induiken. Dan blijkt dat mensen op uiteenlopende manieren en om verschillende redenen werden afgebeeld. Afhankelijk van het type portret kon iemand mooier, machtiger, groter of nauwelijks herkenbaar in beeld worden gebracht.

Tijdens deze lezing geeft Barbara Mensink een globaal overzicht van de vroegste (zelf)portretten uit de Oudheid tot aan de hedendaagse selfie.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Lezing 6: Matthäus Passion

Lezing 6: Matthäus Passion

Datum en Tijd 24 maart 2022, 19.30 uur -21.30 uur

Spreker Ben Coelman

Inhoud Over Bachs Matthäus-Passion zijn boekenkasten vol geschreven. Een werk van titanische proporties waarvoor woorden eigenlijk te kort schieten. Een werk dat voor veel muziekliefhebbers én professionele musici behoort tot de top tien van hun meest dierbare muziekstukken. Elk van hen heeft een eigen gevoel bij de klanken ervan, maar de 21ste-eeuwse luisteraar kan zich maar met moeite een beeld vormen van de betekenis die het werk in Bachs eigen tijd had. We worden geraakt door 'top-hits' als de aria Erbarme dich of het openingskoor maar welke bedoeling had Bach zélf bij het vervaardigen van al die ontroerende noten?

Ben Coelman neemt u aan de hand van de ontstaansgeschiedenis en vele wetenswaardige achtergronden mee in dit werk dat voor Bach en zijn tijdgenoten veel meer was dan een emotioneel muziekstuk. Daarbij komt ook meer aan de orde dan alleen die éne Erbarme-dich-aria. De presentatie (2 x 50 min.) is rijkelijk voorzien van beeld- en geluidsfragmenten. Ben Coelman is hoofd van de afdeling educatie van de Nederlandse Reisopera en programmeur Kamermuziek van het Muziekcentrum in Enschede.

Locatie Waterstaatskerk Hengelo

Excursie: Singer Laren

Excursie: Singer Laren

Datum 20 april 2022

Dagprogramma

08.30 uur | Vertrek met bus vanaf FBK stadion

10.30 uur | Koffie en thee arrangement in Singer Laren

11.15 uur | Lezing door Roby Boes, junior conservator

12.00 uur | Eigen invulling

16.30 uur | Vertrek met bus

Jaarprogramma's voorgaande jaren

jaarprogramma 2020-2021

jaarprogramma 2019-2020

jaarprogramma 2018-2019