Jaarprogramma


Jaarprogramma seizoen 2022-2023

Lezing 1: 150 jaar Mondriaan

Lezing 1: 150 jaar Mondriaan

Datum en Tijd Woensdag 28 september 2022, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Diana Kostman, kunsthistorica

Inhoud In 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan werd geboren in het huidige Mondriaanhuis in Amersfoort. Hij zou uitgroeien tot één van de grootste abstracte kunstenaars van de twintigste eeuw.

Tijdens deze lezing vertelt kunsthistorica Diana Kostman het levensverhaal van Mondriaan met daarin veel aandacht voor de artistieke ontwikkelingen van de kunstenaar van een figuratieve landschapsschilder tot een gevierd De Stijl kunstenaar.

We horen hoe Mondriaan in Parijs in aanraking kwam met de kunstenaars van het kubisme en terug in Nederland een eigen abstracte stijl zou ontwikkelen. Op de vlucht voor de Tweede Wereldoorlog, veranderde hij in New York nog éénmaal van stijl en schilderde hij zijn laatste meesterwerk de Victory Boogie Woogie.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Lezing 2: Jugendstil/ Art Nouveau

Lezing 2: Jugendstil/ Art Nouveau

Minicursus deel 1

Datum en Tijd Woensdag 9 november 2022, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Frederike Upmeijer, kunsthistorica

Inhoud Gustav Klimt, iedereen die de naam hoort, denkt Jugendstil en Wenen. Maar wat is Jugendstil? Is dat niet hetzelfde als Art Nouveau?

Frederike Upmeijer vertelt over de ontstaansgeschiedenis van deze nieuwe stijl rond 1900: de invloed van de Japanse kunst, de Prerafaëlieten in Engeland, al eerder de Rococo, de inspiratie uit de natuur en de veranderende positie van de vrouw. Dit alles brengt een beweging met zich mee die zich vooral manifesteert in de geïndustrialiseerde gebieden van Europa en de Verenigde Staten.

In eerste instantie speelt de toegepaste kunst een grote rol om uiteindelijk ook in de architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst tot uiting te komen.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Lezing 3: Jugendstil/ Art Nouveau

Lezing 3: Jugendstil/ Art Nouveau

Minicursus deel 2

Datum en Tijd Dinsdag 22 november 2022, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Frederike Upmeijer, kunsthistorica

Inhoud Deze avond behandelt Frederike Upmeijer Art Nouveau, de Zweepslagstijl, de Slaoliestijl, de Jugendstil, de New Art en het Modernismo aan de hand van een reeks kunstenaars van Nancy tot Barcelona, van Wenen tot Amerika. Namen als Emile Gallé, Victor Horta, Jan Toorop, the Glasgow Four, Antoni Gaudí zullen de revue passeren en natuurlijk zal Gustav Klimt in dit rijtje niet ontbreken!

Een tentoonstelling in het Van Gogh Museum Amsterdam dit najaar laat zien dat Klimt voor zijn veelzijdige kunst rijkelijk putte uit het werk van beroemde voorgangers, waaronder Van Gogh, Rodin, Toulouse-Lautrec, Monet en Matisse.

De lezingen van de minicursus vormen elk een afgerond geheel.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

De tentoonstelling ‘Golden Boy Gustav Klimt ’is te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam van 7 oktober 2022 t/m 8 januari 2023.

Lezing 4: Madonna’s door de eeuwen heen

Lezing 4: Madonna’s door de eeuwen heen

Datum en Tijd Woensdag 14 december 2022, 19.30 uur - 21.30 uur

Spreker Désirée Krikhaar, kunsthistorica

Inhoud Door alle tijden heen en in alle culturen en religies zijn moeders met kind in beeld gebracht. Het gaat over liefde en bescherming, maar ook over vruchtbaarheid en macht. Hoe bijzonder is het dat over de hele wereld de symboliek van dit archetype wordt herkend.

In het christendom is Maria de Moeder Gods met haar zoon uitgegroeid tot het meest geliefde beeld, juist omdat de gelovigen zich konden en kunnen identificeren met die moeder, die haar kind in alle stadia van zijn leven bijstaat. Niet voor niets wordt Maria bekleed met ontelbare officiële en uit de volksdevotie afgeleide titels, die bewondering, eerbied en liefde voor haar uitdrukken: koningin, jonkvrouw, maagd, middelares, zetel der wijsheid, onze lieve vrouw, madonna.

Deze universele vrouw, in wie alle vertrouwen wordt gesteld, is nog altijd een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. In de lezing volgen we de iconografie van moeder en kind en maken we een reis langs de vele uitingsvormen en betekenissen van de ‘Madonna’.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Lezing 5: De geheimen van Vermeer

Lezing 5: De geheimen van Vermeer

Datum en Tijd Dinsdag 17 januari 2023, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Peter van der Woude, kunsthistoricus

Inhoud Johannes Vermeer: de schilder van licht. Hij leefde en werkte in Delft, maar verder is er weinig over hem bekend. De namen van zijn leermeesters, de aard van zijn opleiding, de periode van zijn leertijd: alles blijft een even groot mysterie. Hij liet geen brieven, schetsen of tekeningen na. Het enige wat we van hem weten is de genialiteit van zijn schilderijen.

Voor eeuwen hebben zijn doeken de kijkers gefascineerd. De thema's die hij koos waren onderwerpen die hij tegenkwam in het dagelijks leven. Een brieflezend meisje, een straatje met wat spelende kinderen, een melkmeisje. Maar... wat is het nou precies dat een Vermeer tot een Vermeer maakt?

In deze lezing neemt Peter van der Woude u mee in de geheime wereld van deze mysterieuze schilder

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

De tentoonstelling ‘Vermeer’ is te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam van 10 februari t/m 4 juni 2023.

Lezing 6: Beethoven

Lezing 6: Beethoven

Datum en Tijd Donderdag 16 februari 2023, 19.30 uur - 21.30 uur

Spreker Ben Coelman

Pianist Santiago Costa

Inhoud Een paar dagen na het overlijden van Ludwig van Beethoven op 26 maart 1827, vond zijn voormalige assistent Anton Schindler in de schrijftafel van de maestro een brief. Voor wie deze hartstochtelijke liefdesbrief ‘aan de unsterbliche Geliebte' bedoeld was, bleef lange tijd onduidelijk. Sinds kort lijkt het mysterie te zijn ontrafeld.

In deze presentatie geven spreker Ben Coelman en pianist Santiago Costa een kijkje in het privéleven van de componist. Het accent ligt op vrouwen die soms een kleine maar vaker een grote rol speelden in zijn leven. Bij bestudering blijkt dat naast die ene 'onsterfelijke geliefde' nog zeker zes andere vrouwen een bepalende rol hebben gespeeld in zijn leven, ook op het vlak van zijn kunstenaarschap.

Locatie Waterstaatskerk Hengelo

Lezing 7: Wat is kunst?

Lezing 7: Wat is kunst?

Datum en Tijd Woensdag 22 maart 2023, 19:30 uur - 21:30 uur

Spreker Jaap Nijstad, kunsthistoricus

Inhoud Wat is kunst? Een lezing anders dan andere met ruimte voor interactie. Het is een veelgestelde vraag die goed is voor eindeloze discussies, met vrijwel zeker een veelvoud aan verschillende meningen als eindresultaat. Maar is het feit dat we het zelden met elkaar eens zijn een goede reden om het er niet over te hebben? We hoeven het immers niet altijd met elkaar eens te zijn. In die zin hoeft de vraag die in de titel van deze lezing besloten ligt ook niet beantwoord te worden. Juist die veelheid aan meningen is een lezing waard.

We kunnen het hebben over ‘eeuwige schoonheid’, over de geschiedenis van de smaak, over stijlvoorkeuren, vakmanschap, functie en kwaliteit. Een soort ‘omtrekkende beweging’ die hopelijk meer inzicht verschaft in de manier waarop we het begrip ‘kunst’ beschouwen. Een exacte wetenschap zal het zeker niet worden maar misschien ligt daarin juist de bekoring.

Locatie Theaterzaal 't Berflo, Hengelo

Excursie Den Haag stad van Escher in '23

Excursie Den Haag stad van Escher in '23

Datum 13 april 2023

Dagprogramma

08.00 uur | Vertrek met bus vanaf FBK stadion

10.30 uur | Koffie/thee met iets lekkers bij Brasserie Berlage in de tuin van het Kunstmuseum.

11.00 uur | Groep A: rondleiding

Groep B: vrij om rest van het museum te bekijken

12:00 uur | Groep B: rondleiding

Groep A: vrij om rest van het museum te bekijken

13:15 uur | Verzamelen bij de bus en vertrek naar het centrum

Na 13.30 uur twee opties:

Optie 1: Op eigen gelegenheid invullen van de middag.

Optie 2: Vanaf 14.30 uur bezoek museum ‘Escher in het Paleis’.

16.00 uur | Vertrek bus naar Hengelo

Jaarprogramma's voorgaande jaren

jaarprogramma 2020-2021

jaarprogramma 2019-2020

jaarprogramma 2018-2019